facebook-vs-googleΌταν παρουσιάστηκε το Google+ για πρώτη φορά έσπευσαν όλοι να δηλώσουν ότι η google μπαίνει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού του μεγάλου site κοινωνικής δικτύωσης "FACEBOOK". Λίγους μήνες μετά ωστόσο διαφαίνεται πως το Google+ τελικά δεν είχε αυτό το σκοπό.

Πόσο ανησυχεί άραγε η Google για την αργή διείσδυση του google+ σε σχέση με το Facebook;

Μήπως το Google+ δεν είχε ποτέ σαν στόχο να χτυπήσει το Facebook;

Ίσως είναι λιγάκι παράλογο όλο αυτό και θα αναρωτιέστε αφού δε το έφτιαξε γι αυτό το λόγο τότε για ποιο λόγο το έκανε.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται με μια πολύ απλή παρατήρηση της μέχρι σήμερα δραστηριότητας της Google. Μα τα διαφημιστικά έσοδα είναι και το νούμερο 1 αντικείμενο δραστηριότητας της GOOGLE.

Παρ' όλο που ο Mark Zuckerberk και η παρέα του μπορούν να θεωρηθούν πολύ έξυπνοι στο κομμάτι στο οποίο εισήγαγαν τις διαφημίσεις στο Facebook ωστόσο η πλατφόρμα διαφημίσεων τους δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένη.

Θα αναρωτιέστε φυσικά για ποιο λόγο το αναφέρω..
Για να πάρω τα πράγματα από την αρχή. Η πλατφόρμα διαφημίσεων στο Facebook δίνει την ευχέρεια στον διαφημιζόμενο να χρησιμοποιήσει φίλτρα προσέγγισης για το target group (κοινό στόχευσης της καμπάνιας διαφήμισης) στο οποίο επιθυμεί να εμφανίζεται η διαφήμιση του όπως η ηλικία, το φύλο, η τοποθεσία καθώς και άλλα πιο προσωπικά στοιχεία όπως το αγαπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα ή άλλα ενδιαφέροντα. Τώρα θα αναρωτιέστε τι παράξενο έχουν όλα τα παραπάνω και γιατί σας τα παραθέτω με αυτό το τρόπο. Δεν έχουν τίποτα το παράξενο απλά σας παρέχουν μεγάλη ακρίβεια. Όμως για σκεφτείτε το εξής... 

Google-vs-Facebook 1Γνωρίζει το Facebook πότε ένας χρήστης είναι έτοιμος για να προχωρήσει σε μια αγορά και να του δείξει την κατάλληλη διαφήμιση την κατάλληλη χρονική στιγμή;
Την απάντηση είναι πολύ εύκολο να τη φανταστείτε, τι λέτε;

Από την άλλη πλευρά έχουμε το Google.

Για αναρωτηθείτε.. Πότε η google εμφανίζει μια διαφήμιση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται αν απλά αναλογιστούμε στην καθημερινή μας ζωή τι ψάχνουμε στη μηχανή αναζήτησης του google. Ψάχνουμε κάτι που μας ενδιαφέρει και κατ’ επέκταση κάτι που θέλουμε να αγοράσουμε. Η google μπορεί και γνωρίζει στοιχεία για τον χρήστη του διαδικτύου, όπως την τοποθεσία του ωστόσο δε μπορεί να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία όπως φύλο, ηλικία, ενδιαφέροντα. Σε αυτό το σημείο έρχεται και προστίθενται το Google+ το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει τη GOOGLE για δημογραφικά και άλλα στοιχεία προτιμήσεων του χρήστη. Τι κερδίζει όμως κάποιος χρήστης από αυτό και τι η Google;

H google μπορεί και προσδίδει στην πλατφόρμα διαφήμισης της, πιο στοχευμένες διαφημίσεις και με αυτό το τρόπο οι διαφημιζόμενοι φτάνουν πάντα στο target group το οποίο επιθυμούν χωρίς να δαπανούν πολλά χρήματα αλλά ούτε να διαφημίζονται σε αδιάφορο κοινό.

Ποιό το όφελος; Μα οι διαφημίσεις τους αποδίδουν σε πραγματικά μεγέθη πωλήσεων και άρα αυξάνουν όλο και περισσότερο τα χρήματα της διαφημιστικής καμπάνιας τους (Google AD-Words ) μιας και βλέπουν θετικά αποτελέσματα και μάλιστα μετρήσιμα.

google-plus-vs-facebook-360Για τους χρήστες υπάρχει όφελος;

Φυσικά αφού η google φιλτράρει τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο και με αυτό τον τρόπο τους εμφανίζει πιο στοχευμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τους μέσω της λέξης- φράσης την οποία χρησιμοποιούν κατά την αναζήτηση τους και έτσι δεν χάνουν χρόνο επισκεπτόμενοι άσχετα sites.
Υπό αυτό το πρίσμα η google ενδιαφέρεται να μπει κάποιος χρήστης στο κοινωνικό της δίκτυο και να δημιουργήσει ένα προφίλ, ώστε να γνωρίζει κάποια στοιχεία γι αυτόν. Από εκεί και πέρα δεν την απασχολεί σε μεγάλο βαθμό εάν ο χρήστης θα το ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα ενδιέφερε την Google κάτι τέτοιο είναι ώστε να διαπιστώσει εάν άλλαξε κάτι στις συνήθειες του ώστε με τη σειρά της να ενημερώσει τη μηχανή αναζήτησης της και άρα ο χρήστης στην επόμενη αναζήτηση του να λάβει ακόμη πιο στοχευμένο περιεχόμενο.

Εδώ έρχεται ένα μεγάλο δίλλημα για τους χρήστες:

Γιατί να δώσω τα στοιχεία μου σε μια εταιρία η οποία τα χρησιμοποιεί για "Χ" σκοπούς;

O καθένας μας έχει τις δικές του αντιλήψεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Κάποιους τους φοβίζει το να δώσουν προσωπικά στοιχεία τους, κάποιους όχι. Εσάς;

Linkedin-papastefanou-chrisΕάν έχετε κάποιο σχόλιο θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

EBM-TEAM Consulting Group  |  Marketing Consulting  | Αισώπου 26, Θεσσαλονίκη  |  Τ.Κ. 54627  |  Τηλ. 2310-515592  |  Fax. 2310-514910 | Ασκληπιού 9 - Τρίκαλα  | Τ.Κ. 42 100  | Τηλ: 801 700 7071| Αγ. Παρασκευής 67 - Αθήνα-Χαλάνδρι  |ΤΚ. 15 234  | Τηλ: 2155 059222 |  Internet Marketing

Δημιουργία Ιστοσελίδων

Κατασκευή E-shop

Online Marketing

Google Adwords - Seo